Top 6 over bedste julekalender for voksne

0
Stewart Stardust i Jul på Vesterbro, en tv julekalender for voksne, der blev sendt på DR2

TV julekalender for voksne. I 80’erne var det et ukendt begreb, men det blev der lavet om på i 1990, hvor TV2 åbnede ballet med Jul i den gamle trædemølle. Siden da er der kommet mange sjove, spændende og interessante bud på voksen julekalendre fra de forskellige tv-kanaler. Her får du top 6 over de bedste julekalendre for voksne siden 1990.

6. Yallahrup Færgeby – 2007 – DR2

På 6. pladsen finder du en moderniseret udgave af den klassiske børnejulekalender Jullerup Færgeby. Denne moderne julekalender så dagens lys i december 2007. Det var DR2, som viste Yallahrup Færgeby. Lige som Jullerup Færgeby var det en dukkejulekalender, men den var klart rettet mod et ældre publikum. Yallahrup Færgeby handler om de to 12-13 årige knægte, Ali og Hassan, fra Vestegnen. Her følger vi dem og vi får et indblik i deres hoveder, når det kommer til alt fra smarte biler over stoffer og til damer.

Yallahrup Færgeby blev til som en co-produktion mellem DR, svenske SVT og norske NRK, og hovedideen kom fra journalisten Mads Brügger, som nu huserer på Radio 24syv.

5. Juletestamentet – 1995 – TV2

Det bliver næppe mere 1990’er-agtigt end den voksen julekalender vi finder på 5. pladsen. Juletestamentet var en tv julekalender, som i dén grad var for voksne. Gru, gråd, grin og fantastiske sange bandt den til tider bizarre julekalender sammen.

Her møder vi seks unge mennesker, hvoraf 3 af dem er søskende. De tre har så deres bedre halvdele med, men det er vist ikke for meget sagt, at alle i hytten, hvor historien udspiller sig, har deres at slås med. De tre søskende er mødt op, da deres far er død, og nu er det – endelig – tid til at arve. De mødes af en butler, spillet perfekt af en dengang ret ukendt Lars Brygmann.

I det hele taget var Juletestamentet et første kig på nye talenter som Paprika Steen, Lotte Andersen og ikke mindst Sidse Babett Knudsen.

Soundtracket var fantastisk og blev ført an af en titelmelodi i uhørt høj kvalitet. Det er selvfølgelig Vil du være min i nat, sunget af skønne Caroline Henderson og skrevet af Kåre Bjerkø, der er tale om.

4. Jul i den gamle trædemølle – 1990 – TV2

Første gang Danmark stiftede bekendtskab med udtrykket julekalender for voksne var i 1990, hvor TV2 præsenterede Jul i den gamle trædemølle. Den blev ganske populær, og den dag i dag er der stadig danskere, der med glæde citerer Flemming og Berit, når lejligheden byder sig. I rollerne som Flemming og Berit sås Peter Schrøder og Søs Egelind og i de øvrige roller Kirsten Lehfeldt og den nu afdøde Poul Glargaard.

Se dette klip og find ud af hvad det er Flemming og Berits to børn på 7 og 9 hedder. Det er et spørgsmål, som dukker op med jævne mellemrum, og som ingen kan huske.

3. Andersens Julehemmelighed – 1993 – TV2

Dysfunktionelle familier lader til at være et kendetegn, når det kommer til tv-julekalender for voksne. Det beviser plads 3, og det vil plads nr. 2 også kunne bevidne. Men på plads nr. 3 finder vi historien om Familien Andersen, som har en dyster julehemmelighed. Eller faktisk har de en del hemmeligheder, og det er op til Julemand 39 at løse denne komplekse gåde inden juleaften.

Familien Andersen består af far, Tage, som har hemmeligheder i den aflåste kælder. Mor, Åse, som – af uvisse årsager – fornægter alt, der har med jul at gøre, og nærmest bliver psykotisk, når noget jul alligevel formår at snige sig ind i hjemmet. Og så er der datteren Putte, som ønsker sig store bryster og er godt træt af, at hun bliver holdt hjemme fra skole i hele december.

Det er improvisationskomikerne Niels Olsen, Torben Zeller, Søren Østergaard, Claus Bue og Søren Hauch-Fausbøll som spiller alle rollerne, og mon ikke mange af os stadig husker Gas- & Vandmesteren, Putte, Moster Karen, Åse, Tage, Julemand 39 og det bornholmske postbud?

2. Jul på Vesterbro – 2003 – DR2

I Jul på Vesterbro møder vi Familien Stardust, som består af Stewart, der er familiens overhoved, glad for øl og gøgler af Guds nåde. Derudover også sønnen Danny, som kommer ud af fængslet og ikke helt kan finde ud af det der med, at det frie liv afhænger af, at man kan holde sig inden for lovens rammer. Sidst men ikke mindst er der moderen Vivian, som dog opholder sig i soveværelset i alle 24 afsnit. Ud over familien Stardust er der en lang række figurer såsom Kefir (der gratis reparerer Stewarts pølsevogn), Greta (nabo, vicevært og huslejeopkræver), Arne (Dannys sagsbehandler) og Randi (Dannys kæreste).

I de 24 afsnit følger vi Stewart i hans afsindige forsøg på at holde sammen på familien, men det er ikke nemt, når tilfældigheder og underlige sammenfald gør deres indtog på matriklen. For eksempel har Kefir tydeligvis ikke rent mel i posen, Randi gennemfører verdens hurtigste graviditet og vil have penge af Danny til barnets opvækst og så bliver sagsbehandleren Arne lidt for glad for Vivian.

Heldigvis har Stewart sin pakkekalender hængende på væggen i køkkenet. Alle pakker minder mistænkeligt meget om ølflasker, men Stewart bliver glad og overrasket over alle pakkerne.

I alle rollerne ses komikeren Anders Matthesen aka Anden. Han er samtidig forfatter på historien sammen med komikeren Thomas Hartmann. Morten Lorentzen – som var bedre kendt som John i komikerduoen John & Åge – har instrueret, og Jul på Vesterbro var en kæmpe seersucces for DR2, hvilket også har kastet adskillige genudsendelser af sig.

Se og hør den populære og sjove temasang til Jul på Vesterbro her

1. The Julekalender – 1991 – TV2

Formentlig den mest populære voksen julekalender nogensinde og utvivlsomt en juleklassiker. De Nattergale blev enhver engelsklærers mareridt i 1991, da The Julekalender tog landet med storm. Deres nisse engelsk, som på de bedste dage indeholdt en hel sætning på korrekt engelsk, var oftest et miskmask mellem engelsk og dansk. Nisserne var nemlig udvandret fra Danmark for mange år siden.

Kort fortalt har The Julekalender to parallelle forløb. Det ene omhandler de tre nisser Gynter, Fritz og Hansi, som er sendt afsted efter The Playdåse Key af Good Old Gammelnok. De lander i Jylland, men får bøjet flyverens propel ved landingen og derfor må Gynter snitte en ny propel. His father was a very famous snitter. Fritz er den stort tænkende – og ikke så meget andet end det – nisse af de tre. Han vil helst sidde i sin stol og drikke juleøl og ellers så bare se at komme hjem til Gammelnok og høste hæderen for at finde The Playdåse Key. Hansi er kulien i flokken. Spørger man Fritz, er Hansi faktisk hans helt personlige tjener. Hansi har en kæreste derhjemme, og hun minder lidt om The Kartoffelwoman, som Hansi støder ind i i løbet af de 24 afsnit.

I et afsides liggende hus i Jylland bor Gertrud og Oluf Sand – de er kartoffelavlere – med deres hund Emil. I løbet af julekalenderen får de besøg af den lidt underlige københavner Benny, som har en mani med at sige bop-bop-bop, et særpræget had til nisser og arbejder som omrejsende sælger for Kock Sokker & Sko. Besøget, som udvikler sig til ferie, udspringer sig af, at Bennys bil er brudt sammen i skoven, og idet han skal se til bilen dagen efter, er den uheldigvis blevet stjålet. Formentlig af østeuropæiske tyvebander, som i øvrigt stjæler en kranvogn allerførst. På mystisk vis finder Benny nissernes store bog, i hvilken man kan finde svar på alt, eksempelvis hvordan man skaffe benzin, snitter en ny propel eller laver et skattetryk på 100 %!

Er du enig med os i vores top 6 over de bedste danske tv julekalendre for voksne eller har du en anden rækkefølge? Smid din egen top 6 i kommentarsporet J

0 KOMMENTARER

SKRIV ET SVAR